Tre og et halvt år er gått siden MotorBransjen.no først skrev at Hella-eide Hellanor var i spill.

Tre måneder etterpå, i november 2018, ble det kjent at det tyske investeringsselskapet Aurelius overraskende hadde kjøpt Hellanor.

Et halvt år etterpå ble Hellanor døpt om til NDS Group. Grossisten står også bak verkstedkjeden Automester og har rundt 20 lager i Norge.

Selskapet ligger an til å omsette for rundt 700 millioner kroner i år, og gjør et poeng av at de er den nest største aktøren i Norge, etter Mekonomen-konsernet.

Nå erfarer MotorBransjen.no at NDS Group er i spill igjen:

En bank har fått et mandat fra Aurelius, som nå vurderer å selge NDS Group. 

Banken har utarbeidet et prospekt, og er i gang med å lufte interessen hos flere ulike aktører med spørsmål om de er interessert i å motta mer informasjon om NDS Group. 

Selger til riktig kjøper
Administrerende direktør og styreleder i NDS Group, og medeier i Aurelius, Janno Gröne, understreker overfor MotorBransjen.no at det ikke er tatt noen avgjørelse om at NDS Group skal selges.

- Vi har sett en virkelig positiv utvikling i selskapet. I år vil omsetningen ha tosifret vekst, og vi kommer også til å ha tosifret vekst på bunnlinjen, sier Gröne til MotorBransjen.no.

- For en finansiell investor som Aurelius er det normalt å jevnlig se på mulighetene, og det er slik at alle mulighetene er på bordet, fortsetter han.

- Det er alltid interesse for et selskap som utvikler seg så godt. Vi er godt fornøyde med NDS Group og det kan også være at vi fortsetter som eier, sier Janno Gröne til MotorBransjen.no.

NDS-sjefen forteller at et alternativ kan være at Aurelius beholder selskapet for å kunne utvikle selskapet videre gjennom vekst og oppkjøp.

- Men jeg opplever at det er interesse for NDS Group siden selskapet utvikler seg godt. Og det kan være at vi selger selskapet dersom en riktig kjøper kommer på banen, sier han og legger til:

- Vi har ikke satt noen tidsbegrensninger som eier av NDS Group.

- Flipper ikke selskaper
I mars i år sa Janno Gröne til MotorBransjen.no at Aurelius ikke er opptatt av å "flippe selskaper":

- Å ikke ha en tidsplan er en stor fordel. Når det er sagt, så vil vi nok selge NDS Group på et tidspunkt, men vi har det ikke travelt, sa Gröne til MotorBransjen.no da. 

- Vi er en langsiktig investor, og har full fleksibilitet. Vår business-modell er å forbedre selskaper, stabilisere dem og deretter sikre strategisk vekst, sa Gröne i mars.

Prøver KGK seg igjen?
MotorBransjen.no er kjent med at prospektet er sendt til både bilforhandlere og bilimportører, samt øvrige investorer. 

Den mest opplagte potensielle kjøperen av NDS Group er imidlertid svensk-eide KGK, som tapte budkampen mot Aurelius da Hellanor ble solgt i 2018.

I Sverige har KGK hatt en tett relasjon til Hella i mange i tiår, og står blant annet bak verkstedkjeden Autoexperten som er stor i Sverige.

Etter at KGK ikke fikk kjøpt Hellanor, ble Autoexperten etablert også i Norge.

KGK Norge henviser til hovedkontoret i Sverige for å få en kommentar til saken, men MotorBransjen.no har foreløpig ikke fått svar fra KGK i Sverige.

Mekonomen-konsernet – som står bak Mekonomen, Meca og BilXtra i Norge – er høyst sannsynlig ikke en aktuell kjøper, da dette ganske klart ikke ville bli godkjent av Konkurransetilsynet.

- Neppe aktuelt 
Også Romnes kunne vært en potensiell kjøper av NDS Group, men det avkrefter eier og administrerende direktør Gjert Romnes.

Han sier at det ikke har vært vurdert siden dette er ukjent for ham.

- Jeg tror ikke det er aktuelt for oss, svarer Gjert Romnes til MotorBransjen.no på spørsmål om det er aktuelt å investere i NDS Group. 

Romnes har 12 avdelinger i Sør-Norge, og står bak verkstedkjeden Sjekkpunkt, med over 200 verksted er tilknyttet. Kjeden ble i år kåret til landets beste verkstedkjede i 2020.

Med NDS i porteføljen ville Romnes fått en mye større geografisk spredning i Midt- og Nord-Norge.

Kan passe Bertel O. Steen
En annen opplagt aktør er Bertel O. Steen som har tett integrering med NDS Group via Snap Drive.

Snap Drive-sjef Morten Harsem ønsker ikke å svare på om et oppkjøp er aktuelt.

For Bertel O. Steen kan NDS Group sin logistikkdel, i tillegg til grossist- og verkstedvirksomheten, være verdifull, og kunne bidra til å redusere kostnadene knyttet til frakt av deler fra importøren og rundt til alle landets merkeforhandlere.

Også Hedin-konsernet og Bilia har investert mye i servicemarkedet og omkringliggende tjenester de siste årene, og kan være aktutelle kjøpere. Nylig hentet Hedin-konsernet 3,5 milliarder kroner i en emisjon. 

Gjort store grep
Etter oppkjøpet i 2018 har arbeidet pågått med rigge NDS Group for fremtiden og å rendyrke selskapets verkstedkjede AutoMester.

NDS Group har i perioden med Aurelius som eier gjennomført flere oppkjøp, og inngått flere nye avtaler med en verdi på rundt 450 millioner kroner:

Så sent som i begynnelsen av november kjøpte NDS Group opp den norske leverandøren av verkstedutstyr Nordic Lift, og i desember i fjor ble marinedistributøren Sola Shipping kjøpt.

I september i fjor inngikk NDS Group en avtale med den Bergens-baserte verkstedkjeden Fixbiltil en verdi av 75 millioner kroner

En måned etterpå ble det kjent at Mjøsbil meldte overgang til NDS Group fra Mekonomen, og at avtalen hadde en verdi på 150 millioner kroner.

Uken etterpå meldte også Leif Hastadklev at de forlot Mekonomen til fordel for NDS Group. Aktørene opplyste at avtalen hadde en verdi på 75 millioner kroner

Tilbake i november 2019 ble NDS Group signert som hovedleverandør til den Bertel O. Steen-eide verkstedkjeden Snap Drive. Den nye avtalen var verdt rundt 150 millioner kroner. 

- Vi planlegger å nå én milliard i omsetning i Norge innen 2022, sa Janno Gröne til MotorBransjen.no i marsGröne har tidligere jobbet i Hella-konsernet, og var initiativtaker til Hellanor-oppkjøpet.

Interne grep
NDS Group har gjort store endringer i egen organisasjon, og blant annet 
investert kraftig i IT-løsninger og ny B2B-nettbutikk.

I mai i fjor gjorde selskapet flere interne grep, og ansatte Siw Holter, i tillegg til det nye lederteamet bestående av Morten Dyrberg, Erik Pettersen og Christoffer Lampe. I begynnelsen av august ble Siw Holter erstattet av bransjeveteranen Ole Sletten som ble ny regiondirektør i NDS Group.

I fjor sommer kom Katrine Køste inn i jobben som leder for verkstedkjeden AutoMester.

NDS har satset på å styrke seg på egne merkevarer, og lanserte tidligere i høst merkevarene Lyzzpro og Novadrive.

Selskapet flyttet inn i nyoppussede kontorlager på Hagan utenfor Oslo. Her er lageret også betydelig utvidet, forklarer styrelederen.

I august skrev MotorBranjsen.no at NDS Group hadde et underskudd før skatt på like under 9,3 millioner kroner i 2020, en forbedring på 15 millioner kroner fra 2019.

Styreleder Gröne påpeker at uten investerings- og restruktureringskostnader er overskuddet et tosifret millionbeløp.

Les også: NDS: - Vi er godt fornøyde med den underliggende driften

Les også: Masseoppsigelser i Hellanor

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e Martin Huseby Jensen Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn