MotorBransjen.no treffer Simonsen sammen med Fred Glemminge, teknisk sjef i Mekonomen Norge, og Kjell Teige, som leder ProMeister Academy, i et av undervisningsrommene til ProMeister i Ski utenfor Oslo.
De snakker om diagnose, verktøy og kompetanse.
Det siste er viktig, påpeker Kjell Teige, for det hjelper ikke å ha all verden av verktøy, om man ikke kan bruke det riktig:
- Kompetanse innen diagnose, feilsøking og bruk av teknisk informasjon krever kontinuerlig vedlikehold, sier Teige.
- Vi må hjelpe folkene våre med å kjenne verktøyet, sier Glemminge.
- To tomme hender og en feilkode
Mekonomen Groups kompetansesenter ProMeister Academy tilbyr ulike kurs, og blant er PKK-kurs en viktig del av virksomheten.
I februar begynte Mekonomen med diagnosekurs for sine folk:
Det dreier seg om tre ekspertkurs innen diagnose knyttet til det nye Icon-diagnoseverktøyet.
Mekonomen bistår i rundt 4.000 tekniske henvendelser hvert år, hvor det søkes etter svar på feilmeldinger fra bilen.
- I mange tilfeller får vi henvendelser fra mekanikere som står med to tomme hender og en feilkode, sier Simonsen.
- Mens mange er selvgående og ikke spør før de er kommet langt, er det andre som trenger hjelp til å oppnå kontakt med bilen, supplerer Glemminge.
Icon-verktøyet er neste generasjon diagnoseverktøy fra Autocom i Sverige. Mekonomen har samarbeidet med Autocom i en årrekke.
Icon-verktøyet kobles til bilen og kan ifølge Fred Glemminge bli med kunden på reise for å finne årsaken til gjentagende feil. Den nye redskapen gir mulighet for å bokmerke når feil oppstår, takket være en flight-recorder-mulighet.
Nå er de i ferd med å bytte ut til ny modell på verkstedene sine. Målet er å bytte ut 450 enheter, og Simonsen forteller at så langt er 250 apparater byttet ut.
Les også: Ønsker seg ny diagnoseløsning: - Vil gjøre hverdagen enklere
- Trenger en oppfriskning
- Det blir mer og mer avansert å drive med diagnostikk, sier teknisk sjef Glemminge.
- En del av dem som var gode på enkelte ting for ti år siden, trenger nå en oppfriskning. For om to-tre år vil det være stor forskjell fra i dag, fortsetter han.
- Icon dekker bredt av merker, men det er ingen verktøy som dekker 100 % av merker.
Samtidig kommer det stadig til nye merker og modeller gjennom hyppige oppdateringer, påpeker de tre.
Icon er dessuten satt opp med security gateway (SGW), hvilket innebærer at tilgangen for mange av godkjenningene til å kunne slukke feilmeldingene på bilene er nærmere enn før.
- Dette er ingen døgnflue, slår Teige fast.
ADAS-kurs
Det andre diagnosekurset Mekonomen og ProMeister setter i gang er ekspertkursing på ADAS.
ADAS står for Advanced Driver Assistance Systems – avanserte førerstøtte-systemer.
- Dette er en av tingene vi ser behov for å jobbe mer med fremover, sier Glemminge og peker på at i en 2016-modell Audi Q7 er det rundt 99 styreenheter.
De første kursene begynte allerede i slutten av februar.
Teige påpeker at mye av opplæringen er å resonnere. Når man først får en feilmelding vil det fort kunne dukke opp andre feilmeldinger, og da må mekanikerne kunne se sammenhengen.
- Du må kunne skjønne sammenhenger når du jobber med diagnose. Det handler om å forstå hvordan man utnytter apparatet, sier Teige.
Mange setter bort ADAS-kalibrering til merkeverkstedene. Det ønsker Mekonomen å få bukt med. Når verkstedet først er opplært i kalibrering, vil det være kjapt å gjøre det selv.
- Det er en halvannen times jobb som dekkes av forsikringsselskapet, og det tar kanskje 40 minutter. Hvorfor da ikke gjøre det selv, sier Teige.
- Vi kan ikke bare levere videre. Det er OK å ta inn redskapen og lære seg det, slik at man ikke ender parkert på sidelinjen, legger Simonsen til.
- Vi skal lære verkstedene å utnytte hele potensialet, forklarer Teige.
- Det er de som skryter av å ha hyllene fulle av bokser. Det er veldig bra, men da blir det mye verktøy-overlapp, sier Simonsen og legger til:
- Og så har du de som forteller at de en "servicelampeslukker" – da er det en del ting de ikke har fått med seg.
Fred Glemminge, Dag-Inge Simonsen og Kjell Teige er alle tydelige på at det er svært viktig at de verkstedansatte får kontinuerlig påfyll av kompetanse om bruk av blant annet diagnoseverktøy.
Kontinuerlig prosess
Kjedesjef Simonsen forteller at det er få av deres egne verksted som i dag jobber med ADAS-kalibrering. Det mener han de må over på nå.
I dag er det flere som ikke helt vet hva dette er snakk om, men for tiden som kommer må alle kunne forholde seg til det, understreker Simonsen.
- Dette er en kontinuerlig prosess. Vi bør og skal være i førersetet hva gjelder kompetanse, slår Teige fast.
Simonsen peker på at de har utstyr, kurs for diagnose, kurssenter og kunder:
- Jeg ser ingen skyer på himmelen.
Målet, gjentar Teige, er å redusere terskelen for å kontakte support. Målet er at diagnose og support glir sammen.
- Men så må du være effektiv. Har du brukt én time og ikke har funnet svaret, så skal du se etter andre løsninger. Kunden skal ikke betale, avslutter Simonsen.
Tips MotorBransjen.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo

Følg BilJobb.no på LinkedIn