Rogalands-bedriften Wenn AS har utviklet teknologien bak skade-dekteringsverktøyet "CarEye".

I tillegg til å oppdage skader, skal CarEye-skanneren også gjøre en automatisk verdivurdering på skadene som blir registrert.

Systemet er nå i drift ved Toyota Sørvest og i tilknytning til bilutleievirksomheten på Oslo lufthavn Gardermoen.

De to store lokale merkeforhandlerne Toyota Sørvest, som eies av Oftedal-familien, og Kverneland Bils eierselskap, er med som aksjonærer. Gard Kverneland sitter dessuten i styret i Wenn.

Både Toyota Sørvest og Kverneland Bil har egne bilutleie-selskaper, og har en rekke øvrige samarbeid og samlokaliseringer.

Automatisk verdivurdering
Gründeren, Rolf Atle Seloter, sier til MotorBransjen.no at Wenn har brukt flere år på å utvikle metoden:

- Systemet bygger på fem års skadehistorikk, og vi har kjørt flere pilotprosjekter før lanseringene på Gardermoen og Toyota Sørvest, opplyser Seloter til MotorBransjen.no.

Med en automatisert skadetaksering, tror daglig leder i Wenn, Trygve Pedersen, at det vil bli lettere med et effektivt samarbeid mellom både kunde, verksted og forsikring. 

- Og ikke minst muliggjør systemet å sentralisere takstarbeidet, sier Pedersen til MotorBransjen.no.

Han legger til at kundene kan oppsøke verkstedet og kjøre gjennom slusene når det måtte passe – og dermed slippe å ta fri fra jobb for å få taksert bilen.

I juli ble CarEye Capture installert på Gardermoen lufthavn, og alle biler fra utleieselskapene Hertz, Sixt, Europcar og Enterprise kjøres nå gjennom skanneren både på vei inn og ut av parkeringshuset.

- Bilskadenes svar på Vipps
Nå har Wenn klare mål for fremtiden:

- Vi har sagt at vi vil bli bilskadenes svar på Vipps, sier daglig leder Trygve Pedersen. 

Det var derfor ingen tilfeldighet at strategidirektør i Vipps, Halvard Skogheim, ble spurt om å gå inn i styret – noe han takket ja til.

- Vi har et solid styre med god kompetanse i ryggen, i tillegg til mange gode aksjonærer, mener Pedersen.

Kontroll på utvendige skader
Toyota Sørvest er nå i gang med å bruke CarEye.

Det er utviklet en integrasjon mellom CarEye og BUS. BUS tilbyr blant annet software for skadetaksering og innbytte.

- Toyota Sørvest ønsker kontroll på innbytte- og leasingbiler. Med integrasjon mot blant annet BUS kan en få ferdigutfylt mye av den nødvendige informasjonen rett inn i systemet, sier Seloter. 

- Teknologien har gjort det enklere å få full kontroll på utvendige skader, og på få sekunder får man gjort en skadetaksering, fortsetter han.

Seloter mener at utstyret Wenn leverer også kan gjøre det enklere for bilforhandlere å ha kontroll på låne- og leiebiler.

Toyota-forhandleren benytter også systemet til å skanne alle biler som skal inn på verksted eller service. 

- Mange bilverksted opplever at kunden hevder at skader er påført bilen mens den har vært på service, og har store kostnader forbundet med dette, sier Wenn-gründer Seloter.

- Ved å skanne bilen når den blir levert inn slipper en å ødelegge kundeforholdet med beskyldninger begge veier, mener Seloter.

I gang på Gardermoen
I dag kjører mellom 1.000 og 1.200 leiebiler gjennom skanneren på Gardermoen hver dag.

- På flyplasser hvor det kjører et høyt antall biler inn og ut gjennom hele døgnet er dette en effektiv og god løsning, sier Rolf Atle Seloter. 

Eventuelle skader og status på leiebilene blir registrert når bilene kjøres gjennom skanneren på Gardermoen, slik at man vet om de var der før bilen ble utleid eller om de har kommet under leieforholdet.

- CarEye er oppe og går på Gardermoen nå, men som med all maskinvare med kunstig intelligens, så må den læres opp, sier Hallvard Nerbøvik til MotorBransjen.no

Han er markeds- og kommunikasjonsdirektør i Hertz.

- Vi jobber derfor tett med både Wenn og de andre aktørene for å samkjøre intelligensen med våre analoge, fysiske sjekker, fortsetter han.

Nerbøvik forteller at Hertz i dag bruker mye tid på å gå gjennom bilene.

- Det kommer vi nok til å fortsette med, men vi har stor tro på at dette kan gjøre vår mobilitetstjeneste enda mer forutsigbar, sier han. 

- Vi håper på sikt at vi kan bruke dette systemet som en nøytral part som kan hjelpe oss å gjøre hele kundeopplevelsen bedre, sier Hallvard Nerbøvik i Hertz til MotorBransjen.no.

Markeds- og kommunikasjonsdirektøren legger ikke skjul på at det er en stor jobb som må gjøres for å få maskinvaren så presis som man ønsker, men har stor tro på at alle vil vinne på å benytte seg av denne på sikt.

- I tillegg til kostnadsbesparelse og effektivisering, så tror jeg det vil være en rasjonaliseringsgevist ved dette. Kundene har lyst å komme seg ut på veien så raskt som mulig og ved å ta i bruk nye hjelpemidler håper vi at vi kan hjelpe med det, sier Nerbøvik.

Automatiserer "check in & out"
Også bilutleieselskapet Sixt benytter seg av systemet:

- Vi er spent på kvaliteten på bildene av bilene når de kommer tilbake fra leie, og spesielt på vinteren, sier daglig leder i bilutleieselskapet Sixt, Geir L. Pedersen.

I dag utfører bilutleieselskapet manuelle kontroller av leiebilene etter at leieforholdet er ferdig og bilene er rengjort. 

Sixt-sjefen er derfor spent på å ta i bruk CarEye.

- Dette vil være en viktig del for å kunne automatisere "check out" og "check in" av leibilene i fremtiden, sier Pedersen.

Tips MotorBranjsen.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Martin Huseby Jensen Jon Winding-Sørensen Petter Knutsen Bjørkelo 


 Følg BilJobb.no på LinkedIn