Til tross for at bilskadetallene stuper som følge av redusert biltrafikk på grunn av korona-situasjonen, har skadeverkstedene i Nord-Norge hatt mer enn nok å gjøre helt frem til påske.

Eier og daglig leder Sten Magne Andreassen hos Bilskadesenteret Tromsø sier den lange vinteren fører mye arbeid med seg:

- Det er takket være den lange vinteren med masse snø og vanskelige kjøreforhold. Vi har akkurat nå to meter snø, sier Andreassen til MotorBransjen.

- Vi har derfor nok av skader og jobber for fullt. Vi har god ordrereserve.

- Jeg hører også at situasjonen er den samme for andre skadeaktører i Nord-Norge.

Vanskelig å få tak i originaldeler
Han er imidlertid bekymret for økende mangel på deler.

- Flere merker kan knapt levere en skadedel. Det skaper problemer og vi har som flere andre måttet se oss om etter alternative kanaler. Det blir mer brukte deler. Vi gjør alt som er mulig for at skadebilene skal komme på veien igjen.

Andreassen er styremedlem i Norges Bilbransjeforbund og representerer der skadeverkstedene.

- Det er mange skadeverksteder som sliter og verre kan det bli om situasjonen fortsetter, sier han.

- Forsikringsselskapene snakker om en nedgang i antall skader med 45 til 50 prosent. Derfor kan det bli mange utfordringer for skadebransjen, sier Andreassen.

Les også: Vil etablere sentralt skaderegister

- Særlig store problemer for Toyota
Daglig leder Trond Furuli i Skade og Lakk AS i Fredrikstad ga i år tidlig påskeferie til alle ansatte og har i tillegg sendt ut permitteringsvarsel.

- Planen er imidlertid å starte opp for fullt etter påske, opplyser han til MotorBransjen.no.

Les også: Forventer permitteringer i norsk bilbransje

Daglig leder Erik With Larsen hos Brages Bilskade i Ålesund sier at de har vært heldig og har hatt nok å gjøre inntil nå.

Også her er imidlertid utfordringen å få tak i deler:

- Det varierer fra merke til merke. Vårt konsern er forhandler for Toyota og har avtale om skadeutbedring på BMW. Problemene for deler er særlig store for Toyota. Jeg håper de snart finner en løsning. Vi handler mer brukte deler, sier Larsen.

- Men vi er spent på situasjonen etter påske. Vi har hittil ikke permittert medarbeidere og vi har lykkes med å få inn skadejobber til å holde produksjonen, sier Erik With Larsen i Brages Bilskade.

Les også: BMW skal selge brukte deler